Huis leeghalen na overlijden: 5 zaken om op te letten

Huis leeghalen na overlijden: 5 zaken om op te letten

Het verliezen van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis in het leven. Na deze gebeurtenis moeten veel zaken geregeld worden en één daarvan is het huis leeghalen na overlijden. Hierbij kan het om een koophuis gaan of een huurwoning, zoals een seniorenflat. Het huis ontruimen na overlijden is geen fijne taak, waar moet u ook beginnen? Lees hier 5 zaken waar u op moet letten bij het leeghalen van een woning.

Erfrecht en nalatenschap

De allereerste stap bij het een huis leegmaken na overlijden is het regelen van de juridische aspecten. Wie zijn de erfgenamen en wie heeft erfrecht? Meestal is dit vastgelegd in het testament, als dit niet het geval is, bepaalt de wet. De volgorde van het erfrecht kan hier teruggevonden worden.

Het kan ook handig zijn om een notaris in te schakelen, zodat u zeker weet dat niets over het hoofd wordt gezien. De notaris heeft juridische expertise en kan u zekerheid bieden dat alles volgens de wensen van de overledene afgehandeld wordt. Het kan de nabestaanden ook gemoedsrust bieden en helpen bij het voorkomen van eventuele onenigheden in de toekomst.

huis leeghalen overlijden

Belangrijke documenten

Voordat er wordt begonnen met het huis leegruimen na het overlijden, moeten eerst alle belangrijke documenten worden verzameld. Documenten als het testament, de verzekeringspolis, bankrekeninginformatie, eigendomspapieren en juridische documenten zijn van belang bij het afhandelen van de nalatenschap. Daarnaast is het belangrijk om deze documenten veilig op te bergen, zodat deze niet kwijtraken of zelfs in verkeerde handen terecht komen. Persoonlijke documenten bevatten gevoelige informatie die zeker niet in verkeerde handen mogen vallen. Ook kan het ontbreken van deze documenten zorgen voor vertraging bij het afhandelen van de nalatenschap. Over vertraging of problemen wilt u zich zeker niet druk hoeven maken, wanneer u bezig bent met het leegruimen van een woning.

Inventariseren van bezittingen en persoonlijke eigendommen

Wanneer u het huis gaat leeghalen na het overlijden, is het goed om alle spullen te inventariseren. Schrijf alle bezittingen op van het huis, inclusief meubels, kunstwerken, sieraden en persoonlijke eigendommen. Maak foto’s van de bezittingen, zodat duidelijk is welke bezittingen er zijn. Wanneer de spullen worden verdeeld onder de erfgenamen, komt deze lijst van pas. Neem hiervoor de tijd en wees geduldig, het kan een emotioneel beladen proces zijn.

Het weggooien van spullen kan mentaal lastig zijn, maar is ook een onderdeel van het inventariseren. Gebroken of niet bruikbare spullen kunnen niet verkocht of geschonken worden en zullen weggegooid moeten worden. Het handigste is om hier een container voor te huren, zodat al het afval op een plek verzameld wordt en vervolgens afgevoerd kan worden.

Weet u niet welke container het meest geschikt is voor het afval? Raadpleeg dan deze pagina met meer informatie over verschillende soorten containers.

huis leeghalen overlijden

Praktische zaken

Niet alleen het huis moet worden leeggehaald, maar ook praktische zaken moeten worden geregeld. Denk hierbij aan het opzeggen van het huurcontract, het annuleren van abonnementen of het regelen van de verkoop van het huis. Het kan ook nodig zijn om een makelaar in te schakelen voor de verkoop of overdracht van het huis. Aan de hand hiervan wordt een opleverdatum bepaald en zo heeft u een richtlijn en weet u wanneer de woning leeg moet zijn. Zorg ook dat u alle aansluitingen van gas, water en licht uitschakelt, zo vermijdt u onnodige kosten. Post zal nog gestuurd worden naar het huidige adres, vergeet niet te regelen dat de post wordt doorgestuurd naar een bewoond adres.

Wensen van de overledene

Tot slot, neem de wensen van de overledene mee in het proces. Overweeg of de overledene schenkingen zou hebben gedaan aan een liefdadigheidsorganisatie of goed doel. Bekijk bijvoorbeeld bankafschriften en zoek naar abonnementen van goede doelen. Praat met familieleden om erachter te komen of er sprake was van interesse in liefdadigheidsinstellingen. Soms kunnen notities of bestanden ook duidelijkheid geven over de wensen van de overledene. Het respecteren van de wensen is een belangrijk onderdeel van het rouwproces.

Huis laten ontruimen na overlijden

Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om het te laten doen. Er zijn veel bedrijven gespecialiseerd in het leeghalen van huizen na overlijden. Zeker wanneer u niet in de buurt woont, is dit een fijne optie. Na het overlijden van een dierbare zijn er andere zaken die in uw hoofd omgaan. Het uit handen geven van het leegmaken van de woning kan meer rust geven. Het is echter belangrijk om de wensen goed door te geven, zodat er niets belangrijks verloren gaat.